Langdurige zorg

Tot het zorgdomein langdurige zorg horen de verpleeghuizen, woonzorgcentra, instellingen en kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen en voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

De cliënten in dit domein wonen meestal permanent of deels in een zorginstelling of komen voor behandeling of consult naar de zorgorganisatie. Cliënten krijgen zorg, behandeling en ondersteuning en worden bijgestaan bij de invulling van hun dagelijks leven.
Naast de lichamelijke zorg is aandacht voor het welzijn en de persoonlijke behoeften en voorkeuren van cliënten. Het voorkomen van infecties is in dit domein erg belangrijk. De cliënten hebben vaak een kwetsbare gezondheid, ze wonen veelal in groepen en delen bijvoorbeeld badkamer, toilet en keuken. Het is dan ook belangrijk om voortdurend hygiënemaatregelen in acht te nemen om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich snel verspreiden. Daarbij moet er wel een balans zijn tussen veilige en goede zorg en het welzijn van de cliënten. Het is niet de bedoeling dat de cliënten wonen en functioneren in een omgeving die is ingericht als een ziekenhuis.

Werkgroep Infectie Preventie-richtlijnen

De WIP-richtlijnen voor de langdurige zorg vind je op deze pagina.